The ideal solution to a desolate courtyard

 Colour: Graphite Grey  Ral 7016 Size: 4.7m x 10.8m approx

We are thrilled to announce that this incredible project won us the ‘Architectural Glasshouse’ Award in The International Design and Architecture Awards 2019. These prestigious awards were hosted by Design et al, one of the UK’s leading interior design magazines.

After comparing their options to improve the desolate courtyard space, a double-glazed conservatory by Marston & Langinger was deemed the perfect solution.

Working closely with de Blacam and Meagher Architect, we created our most complex conservatory to date. We were asked to design and build a classic yet timeless structure that would be unobtrusive to the surrounding landscape, whilst remaining in keeping with the 18th Century mansion.

The space was designed to create a calm and unique room filled with light for family and guests to relax and enjoy the great outdoors; regardless of the unpredictable Irish weather. The north facing structure does just that, with two sides enclosed by the host property and a beautiful curved roof that maximises the natural light throughout the day.

The ability of the material and finish to withstand the elements for many decades with minimum maintenance was also key, which is why powder-coated aluminium was the optimum choice. To ensure structural integrity was maintained for this grand conservatory, we worked alongside Wallis Contracting to ensure the foundations and supports were secure. CTP Engineering provided their expertise when designing the steel framework, allowing us to create a classic line within a traditional structure that was not compromised by the technical specifications.

To provide sufficient ventilation in the height of summer, elegant traditional lever and link opening windows were included within the design, and automatic vents within the roof have been incorporated for ease of use.

The colour of the glasshouse frame was critical to the overall design consideration, allowing for a “look-through” effect, blurring the boundaries of the garden with the internal space. To enhance the design further, bronze furnishing was specified to complement the beautiful dark powder-coating of the structure. The interiors feature a rich and sophisticated scheme which has been carefully curated by Martyn Lawrence Bullard Design.